Facebook добавя безплатен антивирус

Социалната мрежа Facebook пусна нова секция в сайта си, наречена Facebook Anti-Virus Marketplace, откъдето потребителите могат да си свалят антивирус с безплатен лиценз за ползване.

Налични са шест програми за сигурност: McAfee Internet Security (Windows), Microsoft Security Essentials (Windows), Norton AntiVirus (Windows и Mac OS X), Sophos Anti-Virus (Mac OS X) и Trend Micro Internet Security (Windows и Mac OS X).

След зареждане на една от програмите, останалите стават недостъпни за потребителя. Безплатният лиценз е с продължителност 6 месеца.

Системата на Facebook ще проверява дали в публикациите на потребители има линкове, които водят към зловредни уеб ресурси от базите на партньорите разработчици на антивируси.

Новата придобивка е част от усилията на Facebook да защити потребителите си от дебнещите в мрежата опасности. Миналата година социалната мрежа подписа договор с компанията Web of Trust, чиято база сега се използва за търсене на опасни линкове.

Преди да внедри системата на Web of Trust, Facebook сама предупреждаваше потребителите, но нейният механизъм не беше достатъчно ефективен, посочват от Websence.

Сигурността във Facebook често е критикувана от противниците на мрежата. Освен че има опасност да кликнат на зловреден линк, потребителите са изложени на риск от имитация на тяхната самоличност или пък да бъдат следени и проучвани от шпиони и престъпници в мрежата с фалшиви профили.

Коментар