България е 46-та по климат за предприемачество

400 милиона предприемачи са започнали бизнес през 2011 г., според проучване на Global Entrepreneurship Monitor. Забележителното е, че 40% от тях са на възраст до 35 години, съобщи вицепрезидентът на Висшето училище по застраховане и финанси Детелина Смилкова по време на дискусионен панел “Свързване на бизнеса и образованието в България с европейската предприемаческа еко-система”.

Ръстът на новите бизнес начинания в Европа е 22% за миналата година, а в САЩ – 60%, сочи проучването. Климатът за предприемачество в България през 2011 г. се нарежда на 46 място в света, според индекса на Легатум за Просперитет. Оставяме зад гърба си държави като Русия, Румъния, Турция.

В същото време, според данни на НСИ реализираме спад от 33% на новите фирми. С реалния старт на финансовите инструменти в рамките на JEREMIE, България може по-бързо да се присъедини към глобалния бум на предприемачеството, заяви Евгени Ангелов, съветник за инвестициите и икономиката на президента.

“Магическата смес, която стимулира предприемачеството, трябва да съдържа две ключови съставки: стимулиране на предприемаческия дух и изграждане на практически бизнес умения”, посочи Цветелина Тенева, мениджър на Института за предприемачи на Сиско в България.

Тя допълни, че адекватното образование и обучение са фундаментални предпоставки за желания ръст. Конкретно решение в тази посока ет практиката на Института за предприемачи на глобално ниво и Магистратурата по предприемачество и финанси в България.

Коментар