iPhone по-доходоносен за Nokia от Windows Phone

Nokia получава повече приходи от продажбите на iPhone, отколкото на собствените Windows Phone смартфони. Според AppleInsider.com, финландската компания дори губи пари от търговията с мобилни телефони, но за сметка на това печели от патентни такси от Apple.


iPhone носи печалби не само на Apple, но и на нейните конкуренти
 

Твърди се, че Apple е изплатила на Nokia около $600 млн. по силата на споразумение за уреждане на патентни спорове. Финландската компания обвиняваше Apple в нарушаване не редица нейни патенти.

Наскоро Nokia отчете разочароващи финансови резултати за периода януари-март 2012 г. Компанията е в процес на преход от Symbian към Windows Phone платформа, като засега бележи добри резултати на пазара в САЩ, което не може да се каже за останалите региони.

В интервю за финландска телевизия напускащият шеф на борда на директорите Йорма Олила призна, че Nokia вече не е номер едно при мобилните телефони. Той обаче вярва, че към края на настоящата година ще настъпи обрат и компанията отново ще тръгне нагоре.

Същевременно, публикуваните днес рекордни резултати на Samsung за периода януари-март потвърждават лидерството на компанията на пазара за телефони. Корейският гигант е продал през тримесечието 93,5 млн. броя телефона, докато продажбите на Nokia възлизат на 82,7 млн. броя.

Експертите на AppleInsider.com са изчислили също, че Google печели повече от платформата iOS на Apple, отколкото от собствената Android. Основният дял от приходите на интернет гиганта обаче идва от реклама, а не от лицензионни отчисления.

По-рано се появиха информации и, че Microsoft печели повече от Android устройствата, отколкото от продажбите на модели под управление на Windows Phone. Софтуерната компания има договори с няколко производители на Android смартфони, от които регулярно получава лицензни отчисления за всяко продадено устройство.

Коментар