Basotect осигурява „правилния” звук под капака на Porsche

Шумоизолационна пяна Basotect осигурява „правилния” звук под предния капак на на новия Porsche Panamera Diesel. Продуктът на BASF, създаден на основата на меламинова смола, се използва както за шумоизолация, така и за термоизолация на двигателното отделение, около скоростната кутия и облицовката около двигателя на модела Gran Turismo.

Освен добри акустични свойства и термоизолационни качества пяната е изключително лека, съобщават от немския химически концерн. Със своята плътност от 9 кг/м3 Basotect е по-лек от конвенционалните материали използване за изолиране на двигателя. Това помага за намаляване както на консумацията на гориво, така и на вредните емисии на въглероден двуокис.

Basotect абсорбира звука в автомобилите на местата, където работната температурата е висока за продължителен период от време, като например при разделителните стени между двигателното отделение и купето, при облицовката на капака на двигателя, около двигателя и скоростната кутия.

Basotect е позната най-вече със забележителните си акустични качества. Тя може да абсорбира много добре звуци със средна и висока честота, благодарение на своята отворена клетъчна и фина структура. Така шофьорите и пътниците в Panamera чуват типичния звук от двигателя на Porsche без допълнителния досаден шум.

Много важна роля при избора на пяната от Porsche играят и високите й свойства за термоизолация. Basotect предлага продължителна термоизолация при над 200 градуса по Целзий.

“Двигателното отделение на Panamera редовно стига до теператури от 180 градуса по Целзий със своя 184кВ/250кс шест-цилиндров дизелов двигател. А Basotect издържа и на тези екстремни условия”, посочва Юрген Охс, мениджър Шум и Вибрации в Porsche.

Basotect може да се използва за направата на финни 3D компоненти, както и на специални елементи за всякакви тесни пространства. Пяната може да бъде обработвана с прецизни инструменти като машини за рязане с остриета и жици, както и да се реже и фрезова, което дава възможност за изработка с точност по размери и контури специфични компоненти. Basotect е подходяща и за термообработване, въпреки че предварително е необходимо да се импрегнира.

Porsche Panamera беше представен за първи път на Shanghai Motor Show през 2009 г. По данни на компанията, над 28 000 бройки от тези Gran Turismo автомобили с дължина близо 5 метра са били продадени през 2011 г. Моделът вече е наличен и във варианти хибрид, дизел, GTS, Turbo и Turbo S.

Коментар