Nokia продава Vertu за 200 млн. евро

Nokia е пред сключване на сделка по продажба на дъщерната си компания Vertu. Купувач на луксозната марка телефони е частната инвестиционна група Permira, твърди Файненшъл Таймс.

По непотвърдена официално информация, сделката е практически договорена, като се очаква Nokia да получи сумата от 200 милиона евро.

Permira се интересува не толкова от луксозните телефони, колкото от самата марка Vertu. Приходите на Nokia от дъщерната компания възлизат на 200-300 милиона евро.

Евентуалната продажба на Vertu е част от по-мащабни промени, които текат в Nokia. Компанията се опитва да оптимизира бизнеса си, което включва затваряне на заводи и изнасяне на производство от Европа в Азия, както и налагане на смартфони с мобилна платформа Windows Phone.

Финландската компания отстъпи на Samsumg първото място на пазара за телефони след 14 години лидерство. Разочароващите резултати през първото тримесечие дадоха основание на големите агенции да понижат кредитния рейтинг на Nokia.

Първите WP смартфони Lumia засега жънат успех само на пазара в САЩ. Ръководството на Nokia очаква да настъпи обрат в бизнеса на компанията към края на 2012 г.

Коментар