Microsoft разширява влиянието си над Android

Не е тайна, че Microsoft печели сериозно от мобилната платформа Android, която се явява конкурент на собствената й разработка Windows Phone. Твърди се дори, че софтуерният гигант получава повече приходи от Android, отколкото от WP, благодарение на лицензните споразумения с производители на смартфони, които ползват технологии, патентовани от Microsoft.

Влиянието на Microsoft върху Andoid се разширява с подписване на ново лицензно споразумение с контрактния производител Pegatron, съобщава TechEye.com. Договорът между двете компании предвижда Pegatron да плаща лицензни такси на Microsoft за използване на патентовани технологии в устройствата, работещи под управление на Android и Chrome OS.

Подобни договори Microsoft вече сключи и с други контрактни производители като Quanta, Compal и Wistron. Това дава повод на вицепрезидента по лицензиране в Microsoft Хорацио Гутиерес да отчете успех на програмата за решаване на въпроси, свързани с интелектуалната собственост, използвана в устройства с Android и Chrome OS.

Google, разработчикът на Android и Chrome, очаква приходи от Android в размер на 840,2 милиона долара през тази година, или 50 пъти повече спрямо 2009 г. $804,3 млн. от тях ще донесе рекламата в приложенията за Android, а останалите $35,9 млн. ще са от продажба на самите приложения.

Експертните оценки сочат, че около 70% от всички Android устройства, продавани на пазара в САЩ, ще бъдат лицензирани от Microsoft. Така бизнесът на конкурентите на Microsoft в сегмента на мобилните устройства ще осигурява регулярни постъпления за компанията.

По подобен начин Nokia печели от продажбите на епълски устройства iPhone. Твърди се, че финландската компания е получила 600 милиона долара от Apple по силата на лицензно споразумение за iPhone.

Коментари по темата: „Microsoft разширява влиянието си над Android”

добавете коментар...

  1. Usera

    Наглостта е безгранична, а Microsoft кога ще почне плаща за откраднатите технологии !? Това е една от най-големите пиратски компании в света, които продават пиратски софтуер.

  2. анонимно

    Microsoft все повече затвърждава позициите си на най-могъщия в света панентен трол.

Коментар