I3E определя най-доходоносните области за иновации

 
 
Европейски проект I3E цели да насърчи научните изследвания и да подобри връзката между академичните институции и индустрията. 12 организации от 8 държави – България, Австрия, Гърция, Румъния, Словения, Италия, Сърбия и Украйна – ще дадат своя принос за превръщане на резултатите от изследванията в иновации.

Проектът стартира през юни 2009 г. и е финансиран по програма „Транснационално сътрудничество в ЮИЕ на ЕС”. В него участват университети, изследователски центрове и институти, държавни институции, неправителствени организации и др. У нас проектът се реализира с подкрепата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, като представителите от България са ИКТ Клъстер и Фондация „За нов български университет” (ФНБУ).

I3E насърчава добрите практики и трансфери в сферата на индустриалната информатика и вградените компютърни системи.  Досега са изработени два документа: „Методологически наръчник за иновации” и „Стратегически дневен ред”, които включват основни стъпки за изследване и реализация на проекти и открояват посоките, в които следва да се развиват технологиите и пазарите. Крайната цел на I3E e да бъдат определени най-доходоносните области, в който икономиките могат да бъдат най-успешни.

 „На 24 април стартираме серия от тренингови семинари в университетите в страната. Тяхната задача е, от една страна, да образоват публиките по посока добрите европейски практики и бизнес модели, и от друга – да представят различни иновации в сферата на ИТ сектора, енергийните системи и транспортните мрежи”, каза проф. Антони Славински, ФНБУ. В Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Габрово ще бъдат представени основните цели на проекта, а именно обединяване усилията на различните изследователски групи в региона и разкриване на възможности за развитие на иновациите в ИТ сектора.

Резултатите от изследванията на I3E показват, че България има добри позиции по отношение развитието на ИТ и софтуерната индустрия. Страната ни се отличава с високо квалифицирана работна ръка, дългогодишни традиции и конкурентни цени. Най-силни позиции имаме при: пазар на зелена енергия, управление на енергията у дома, обществен транспорт, мрежи и вградени системи в селското стопанство, като оценките се формират на база модерни технологии, нововъведения и начин на управление.

За да запази добрите си практики, обаче страната ни трябва драстично да увеличи инвестициите си по посока изследвания и развитие, тъй като в момента бизнеса у нас разчита на краткосрочни и бързи печалби, смятат участниците в I3E.

Коментар