Microsoft тества системата Home OS

В продължение на няколко месеца Microsoft тества операционна система за управление на „умни" домове Home OS. В проекта участват 12 домакинства и 46 студенти, които са разработили съответни приложения и услуги, предаде CNET.

HomeOS (видео) представлява софтуерна платформа, която наподобява Windows, но е предназначена за управление на много по-голям брой устройства – практически цялата електроника и битова техника в дома. Към системата могат да се включват също компютри, смартфони и таблети.

Операционната система е написана като ядро, което позволява лесно свързване на всякакви типове устройства. Home OS се базира на езика C# и .Net Framework 4.0 и работи на домашен компютър. Не се налага битовата техника да бъде модифицирана, за да работи със системата.

В рамките на проекта Microsoft развива и HomeStore – технология, която ще улесни търсенето на нови приложения,  драйвери и устройства за включване към HomeOS. Процесът на търсене и зареждане ще наподобява този в онлайн каталозите App Store и Google Play.

Разработката HomeOS е инспирирана от виждане на Бил Гейтс, че постепенно всички домашни устройства ще бъдат автоматизирани. Засега няма информация кога Microsoft ще пусне комерсиална версия на системата.

Коментар