ПЕРСИ пусна работни станции с Ivy Bridge

Работни станции, базирани на новите процесори Intel Ivy Bridge, вече се предлагат на българския пазар от фирма ПЕРСИ. Два модела Persy STINGER излизат едновременно с официалния дебют на третото поколение Core процесори, съобщиха от българската компания.

Intel пусна общо 13 нови четириядрени процесора Core i5 и Core i7 Ivy Bridge, предназначени основно за настолни компютри и работни станции. Новите чипове използват т.нар. 3D транзистори (Tri-Gate), благодарение на които се увеличава производителността и се подобрява енергийната ефективност при запазване на физическите размери.

Производителността на 22-нанометровите транзистори Tri-Gate е по-висока с 37%, отколкото при планарната 32-нанометрова структура. Ivy Bridge са и първите процесори на Intel с вградена поддръжка на USB 3.0, като също поддържат и новия Thunderbolt интерфейс за високоскоростно предаване на данни.

Интегрираната графична подсистема е налична във варианти HD 2500 или HD 4000 и поддържа екрани с голяма резолюция. Графиката обезпечава средно ниво на детайлизация за съвременните игри.

ПЕРСИ предлага две работни станции с Ivy Bridge. Първата е базирана на дънна платка Intel DH77EB iH77 и процесор i5-3570K. Чипсетът iH77 поддържа до 32GB памет на 1600MHz. Налични са DisplayPort, поддръжка на RAID 0,1,5,10, Intel Rapid Start, два порта USB 3.0 (5Gb/s) и поддръжка на PCI Express 3.0.

Интересна новост е Intel Smart Response Technology, която позволява на ПЕРСИ да свърже SSD (Solid State Disk) диск в системата и да го постави в режим кеш на определен конвенционален твърд диск. „Така драстично увеличаваме скоростите на четене и писане на дисковата подсистема, доближавайки ги до тези на SSD с голям капацитет, без да влагаме огромни средства”, поясниха от компанията.

Процесорът i5-3570K работи на честота от 3,4GHz, която може да нарасне до 3,8GHz при използване на TurboBoost. За разлика от предшественика си Core i5-2500k, новият чип сваля консумираната мощност (TDP) от 95 на 77 вата, като въпреки това е по-бърз.

Вградената видео карта е изцяло нов модел – Intel HD4000. Тя е по-производителна от предходния модел и добавя поддръжка на DirectX 11, която досега липсваше. Честотата на графичния чип в процесора е стандартно 650MHz.

Втората работна станция е подобна на първата, с тази разлика, че процесорът е Core i7 3770 Ivy Bridge, а дъното има формат ATX. Основно предимство на i7 серията е наличието на технология Intel Hyper-Threading.

Традиционно, Intel дава възможност на потребителите да получат много по-ефективни компютърни системи при направена еднаква инвестиция спрямо цените на предната генерация процесори и дънни платки, подчертаха от ПЕРСИ.

Коментар