Законът на Мур започва да губи актуалност

Известен американски физик постави под огромно съмнение бъдещето на закона на Мур. Според теоретика Мичио Каку, в близките десет години правилото, което гласи, че на всеки 18 месеца броят на транзисторите в интегралните схеми се удвоява, ще престане на действа.

„Вече наблюдаваме забавяне в закона на Мур. При съществуващите технологии е невъзможно да бъдат удържани същите темпове на ръст в производителността”, твърди Каку. По неговите думи, един от основните проблеми е топлоотвеждането, което с продължаване на миниатюризацията ще превиши определени стойности и чиповете просто ще се „топят”.

Освен това е невъзможно безкрайно да се увеличава плътността на транзисторите. Според принципа за неопределеността на Хайзенберг, ще започне „изтичане” на електрони. Тези проблеми могат да бъдат решени с появата на мащабируми квантови или молекулярни компютри. Но дори и при тях законът на Мур ще започне да „издиша”, убеден е Мичио Каку.

Стъпвайки на емпирични наблюдения, Гордън Мур дефинира едноименния закон, по който се развива полупроводниковата индустрия от пет десетилетия насам. Първоначално законът предвиждаше 12 месеца за удвояване на броя на транзисторите в чипа, но по-късно периодът беше удължен на 18 месеца.

Наскоро Intel пусна Core процесори от трето поколение, известни като Ivy Bridge. Произведени по 22-нанометрова технология, новите чипове използват транзистори с триизмерна структура (tr-gate), която води до по-висока произвидителност и същевременно до подобрявана на енергийната ефективност. Intel твърди, че новата процесорна архитектура продължава действието на закона на Мур.

Коментари по темата: „Законът на Мур започва да губи актуалност”

добавете коментар...

  1. любител

    Е, този "принцип" никога не е бил възприеман на сериозно.. поне не от мен.

  2. MNSP

    Това вече се случва, юзер. На 2 години трябва да се сменя лаптопа – я клавиатура, я батерия е сдала багажа. Почва също да ти се струва бавен компютъра. За телефоните да не говорим – там може и всяка година, че бързо омръзва тази вещ

  3. Usera

    Обикновените потребители не ги засяга толкова много законът на Мур. Този така наречен закон е важен най-вече за производителите на електроника, за да могат да си правят фиксирани графици на бизнес плановете. Могли са много отдавна да нарушат закона на Мур, но заради интересите на компаниите те просто изкуствено го поддържат. Реалният проблем е, че ще дойде неизбежно период на застой, когато няма какво ново да продават – така че не е изключено да направят нов Закон на Мур от рода на всеки 2 години компютри и телефони ще се повреждат, за да можете да си купите нови. Бъдещето е на електроника с кратък живот на експлоатация. Ще има и опити за нови идеи, но ще са от рода купете си най-новия модел телефон с изкачаща електрическа четка за зъби. За съжаление едно от мненията на Мичио Каку за квантовите компютри е че няма да ги има в близките 100 г. и дори повече имат много проблеми и не са универсални за всички проблеми тоест не всички задачи се решават с паралелни изчисления.

    Това ще е новия закон на Мур:
    на всеки 2 години компютри и телефони ще се повреждат, за да можете да си купите нови.

Коментар