Онлайн платформа помага на бежанците

100 000 бежанци вече са регистрирани в специална онлайн платформа за проследяване на семейства, разработена от неправителствената организация Refugees United. Това е първата в света услуга за мобилни телефони, която помага на бежанци да се свържат със семействата си, разделени заради военни действия или природни бедствия.

Услугата се осъществява от Refugees United в партньорство с телекомуникационната компания Ericsson. В нея са се регистрирали потребители от цял свят, като към момента най-голям е броят на тези от африканските страни – Сомалия, Конго, Судан и други. Заради конфликта на Судан с Южен Судан се очаква броят на бежанските групи да нарасне, тъй като много семейства напускат тези региони и се установяват в бежански лагери в различни части на света.

Regugees United фокусира усилията си върху доразвиване на технологията чрез партньорства с организации като Червения Кръст и Агенцията за бежанците на ООН в лагерите и градските райони на различни африкански страни, където на място екипи учат нуждаещите се как да използват услугата.

От 43-те милиона принудително разселени хора по света стотици хиляди семейства остават разпръснати по планетата. Ние вярваме, че този проблем може да се изкорени с помощта на технологиите и разрастващата се мрежа от партньорства с компании и организации като Ericsson, MTN Group, Safaricom и UNHCR”, коментира Кристофър Микелсен, един от създателите на Refugees United.

След като повече от 100 000 души вече са се регистрирали в онлайн платформата, Refugees United ще започне да проследява дългоочаквания лавинообразен ефект на събиране на изгубили се семейства. Наскоро двама братя бежанци от Конго се събраха благодарение на платформата след като бяха разделени повече от 10 години.

По време на Втората конгоанска война през 1998 година селото им е нападнато и братята се разделят, като единият прекарва следващите години в Кения, а другия – в Уганда. Днес двамата поддържат връзка чрез мобилната платформа и се надяват в близко бъдеще да бъдат отново заедно.

Истории като тази демонстрират огромното влияние на технологиите в решаване на най-неотложните световни проблеми. В момента много от бежанците живеят не само в лагери и градове в Африка и Азия, част от тях са в Западния свят – 1,6 милиона бежанци са в Европа, а четвърт милион в САЩ. Ние вече станахме свидетели на събиране на семейства от САЩ и Сомалия – нещо, което очакваме да наблюдаваме два пъти по-често през следващата година”, допълва Кристофър Микелсен.

Коментар