Завърши националната олимпиада по информатика

Завърши финалният кръг от 28-та Националната олимпиада по информатика. Ученици от цяла България, разделени в пет възрастови категории, се бореха за място в разширените отбори по информатика по време на състезанието в Ямбол от 4 до 7 май.

Абсолютен шампион сред най-големите стана Ясен Трифонов от ОМГ „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив, на пет точки зад него в класирането остана дванадесетокласникът от ПМГ „Нанчо Попович“ в Шумен – Румен Христов. Бронзовият медал в група А спечели  Йордан Чапъров от „МГ Атанас Радев“ – гр. Ямбол.

Тримата шампиони се пребориха и за място в разширения национален отбор по информатика – старша възраст. Първенците получиха специални награди от Академията на Телерик за софтуерни инженери, както и стипендия за първата година от обучението на бъдещите студенти, които изберат да продължат образованието си в България и успоредно с това се включат в Софтуерната академия на Телерик.

Благодарение на стипендията, бъдещите първокурсници ще могат да се издържат без да работят през първата година като студенти, както и ще се включат в интензивната десетмесечна програма за обучение на софтуерни инженери в Телерик без приемен изпит.

С най-много медали от Олимпиадата си тръгнаха учениците от София – общо 6 медала, от които 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови. 3 медала получиха информатиците от Шумен – 1 златен и 2 сребърни. На трето място с равен брой отличия се нареждат младите информатици от Пловдив (1 златен и 1 сребърен), Варна (1 златен и 1 сребърен) и Ямбол (1 златен и 1 бронзов).

Тазгодишната олимпиада бележи увеличаване броя на състезателите сред най-малките. Близо два пъти повече деца в сравнение с предходната година на възраст между 10 и 11 години успяха да се класират на републиканския кръг.

Преподаватели и организатори споделиха, че за увеличаването на броя състезатели в тази възрастова категория са допринесли Детските школи по компютърно програмиране, които „отвориха врати“ в по-големите български градове за първи път през октомври 2012 г. В тях учениците започват да се обучават на основни принципи в програмирането още от четвърти и пети клас, като участват в ежемесечни онлайн състезания по програмиране и се готвят за национални и международни състезания по информатика.

Националната олимпиада бе организирана от МОМН, РИО – Ямбол, Община Ямбол и МГ „Атанас Радев” –Ямбол. Следващото изпитание за младите информатици е Националният пролетен турнир по информатика, който ще се проведе на 9 и 10 юни 2012 в гр. Пловдив.

Коментар