Известни са победителите в CodeIT

Румен Христов, ученик в 12 клас на ПМГ „Н. Попович“, Шумен, спечели финалния присъствен кръг на конкурса по програмиране CodeIT. На второ и трето място се класираха Владислав Харалампиев (ФМИ към СУ "Св. Климент Охридски") и Йордан Чапъров (Математическа гимназия "Атанас Радев“, Ямбол).


Финалният кръг на състезанието CodeIT се проведе под патронажа на президента на България – Росен Плевнелиев

„Тези български състезатели са двигателят на иновациите, които ще променят бъдещето на света към по-добро. А тръпката от надпреварата в CodeIT е частичка от пътя към успеха им“, каза  на церемонията по награждаване Елена Маринова, президент на Мусала Софт, организатор на конкурса.

Почетни грамоти на информатиците връчи президентът на страната Росен Плевнелиев. „Едни от езиците на бъдещето, са езиците с които програмираме. Българите непрекъснато се връщат от световни състезания със златни медали. Има толкова много талантливи млади хора и целият свят ги вижда”, каза Плевнелиев.

Класиране след финалния кръг на CodeIT

1. Румен Христов – ПМГ „Н. Попович“, гр. Шумен, ученик 12 клас
2. Владислав Харалампиев – Факултет по математика и информатика, Софийски университет "Св. Климент Охридски", студент I курс, специалност „Компютърни науки“
3. Йордан Чапъров – Математическа Гимназия "Атанас Радев“ гр. Ямбол, ученик 12 клас
4. Ивайло Странджев – Факултет по математика и информатика, Софийски университет "Св. Климент Охридски"; Магистратура "Изкуствен интелект"
5. Тодор Бончев – Факултет по математика и информатика, Софийски университет "Св. Климент Охридски", студент II курс, специалност „Компютърни науки“
6. Даниел Дакев – МГ „Гео Милев“, гр. Плевен, ученик 10 клас
7. Николай Неделчев – програмист
8. Георги Георгиев – Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", ученик 11 клас
9. Ясен Трифонов – ОМГ "Академик Кирил Попов" – Пловдив, ученик 12 клас
10. Веселин Георгиев  – програмист
11. Кристиян Цъклев – Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски", ученик 9 клас
12. Георги Иванов – Технологично училище „Електронни системи” (ТУЕС) към Технически университет – София, ученик 11 клас 

След шест задочни кръга и участие на над 100 от най-талантливите информатици в България, на финала на CodeIT се класираха дванадесет топ състезатели от цялата страна. Ден преди финалния кръг специално за случая в България пристигна Брус Мери, гуру в състезателното програмиране, за да проведе обучение на финалистите на тема как да бъдат по-добри и да развият уменията си в сферата на състезателното програмиране.

Наесен предстои стартът на следващото издание на състезанието на най-талантливите информатици в България.

Коментар