Край на спора между Cisco и Apple за iPhone

Ново споразумение позволява на Apple и Cisco да използват името iPhone в своите продукти. Освен това от двете компании заявиха в съобщение до медиите, че ще разгледат възможности за сътрудничество в други области. Краткото съобщение не споменава дали съществува финансово споразумение и не се уточнява как точно компаниите ще работят заедно. Техни представители не коментират ситуацията, позовавайки се на ограничения за поверителност.
Cisco повдигна съдебен иск срещу Apple за нарушаване на правата на търговската марка, когато през януари бе представен дългоочакваният мултимедиен телефон iPhone – марка, за чието притежание претендира Cisco. В иска си Cisco обвини Apple, че след направения й отказ да се сдобие с правата върху марката iPhone, е създала фирма – параван, която се опитва да се добере до правата по друг начин.
Мрежовото подразделение на Cisco, Linksys, използва търговската марка iPhone в новото си семейство от VoIP телефони още от началото на миналата година, заявиха от Cisco. А през декември, Linksys добави и нови продукти в семейството на iPhone.
От известно време насам двете компании водят преговори с цел да решат процеса извън съда. Поредната среща се състоя в сряда, когато се постигна и окончателно споразумение по въпроса.
iPhone на Apple, който беше представен от Стив Джобс през януари на Macworld Expo, ще позволи на потребителите да слушат музика, да изпращат текстови съобщения и имейли, да сърфират в мрежата и да правят и качват снимки. Очаква се продуктът да бъде пуснат на пазара в САЩ през юни в мрежата на Cingular. Телефонът ще се продава в две версии – модел от 4GB за 499$ и модел от 8GB за 599$.

Коментар