Учени телепортираха фотони на 100 км

Китайски учени успяха да телепортират фотони на разстояние от почти 100 километра. Експериментът с използване на лазер е отнел 4 часа, съобщи TechnologyReview.com.

Първите опити за телепортиране на фотони започнаха преди 15 години и технологията вече се използва в оптичните лаборатории. Едва сега обаче физиците постигнаха значим резултат, успявайки да преместят частиците на толкова голямо разстояния. По-рано телепортирането достигаше максимум 16 км.

Става въпрос за пренасяне не на самия физически обект, а на информацията за него в нов обект, който приема идентичността на първия, уточняват специалистите. Информацията за фотоните се предава от едно място на друго, без да минава през междинни точки в пространството.

Китайският екип от Университета по наука и технологии в Шанхай, начело с Юан Уин, е използвал 1,3-ватов лазер и усъвършенствана оптика за насочване и приемане на светлината. Учените са успели да предадат над 1100 фотона на разстояние 97 км за около 4 часа.

Постижението на китайските учени може да намери приложениe в квантовата криптография за предаване на данни с абсолютна сигурност. Според физиците, в бъдеще може да се появи спътникова квантова криптография, или свръхбърза връзка, която действа на огромни разстояния.

Коментари по темата: „Учени телепортираха фотони на 100 км”

добавете коментар...

  1. VitaminX

    100 за 4 часа, нещо много бавна е тая телепортация.

  2. анонимно

    В тази новина наистина ли говорят за телепортация, или всъщност е само "квантовата криптография". Дори и да е второто, то новината е впечатляваща, защото става дума за голямо разстояние.

    Може би думата телепортация е използвана оригинално само като ориентир за същността на квантовата криптография. При този вид предаване на информацията предаваното НЕ МОЖЕ теоритически да се подслушва междинно, защото всеки опит за прочитане на информацията ще доведе до нейното унищожаване (и така получателят няма да я получи). Това е резултат от същността на квантовите процеси.

  3. :)

    Тоя па торрент щел да сваля :)…ти имаш ли си идея за какво се говори тука бе 🙂

    Новината е вълнуваща…след 100-200 години, може да има телепортация като в Стар-Трек 🙂

  4. марто

    Първата дума изпратена по интернет трябвало да бъде LOG, само че се изпратило само LO и единия от двата компа забил, а я виж сега. Та недей да съдиш по първите стъпки 🙂

  5. Анонимен

    4 часа за няколко фотона … аз един торент има да го свалям с години

Коментар