Киберпрестъпленията изместват наркотрафика

Повечето кибератаки се извършват под ръководството на организирани престъпни групи, сочи нов доклад на Интерпол. Щетите от киберпрестъпления са по-големи отколкото тези, причинени от наркотрафика на кокаин, хероин и марихуана, взети заедно, твърдят експертите.

80% от онлайн престъпленията са свързани с организирани престъпни групи, действащи в няколко страни, по данни на Интерпол, изнесени на регионална конференция в Тел Авив. Транснационалната киберпрестъпна дейност се оказва по-изгодна от другите престъпни начини за печалба.

Този вид дейност е по-доходоносна от търговията с наркотици. Само в рамките на Европа годишният оборот от кибепрестъпления достига 750 млрд. евро. През 2011 г. американските банки са загубили 900 млн. долара от традиционни кражби, докато щетите от киберпрестъпления възлизат на $12 млрд.

Наблюдава се ръст на онлайн престъпленията по целия свят. Всяка минута в Израел, например, се извършват над 1000 кибератаки, сочи статистиката. Някои от тях постигат запомнящи се успехи.

Много от средствата за киберпрестъпления са създадени от ентусиасти с политически мотиви. На началния етап те координираха своите действия чрез IRC чат, а опонентите им реагираха със зловредни скриптове и програми-роботи.

Постепенно подобни занимания излязоха от сферата на развлечението и се превърна в организирана киберпрестъпна дейност, която носи сериозни приходи, заключава Интерпол.

Коментари по темата: „Киберпрестъпленията изместват наркотрафика”

добавете коментар...

  1. editor

    In Europe, the cost of cybercrime has apparently reached 750 billion euros ($979 billion) a year."

Коментар