T-Mobile започва преход към LTE

T-Mobile започва подготвителни дейности за внедряване на LTE през 2013 година. Инвестицията възлиза на 4 милиарда щатски долара, а изпълнител на проекта е шведската компания Ericsson.

 

За първи път в Северна Америка телеком оператор въвежда технологията AIR (Antenna Integrated Radio) на Ericsson, която подобрява съществуващото покритие и позволява бързо внедряване на LTE. Шведската компания ще инсталира базови станции, кули и оборудване за комуникационни помещения и ще достави консултации, системна интеграция и услуги по привеждане в експлоатация. 

През 2006 година Ericsson и T-Mobile разшириха съществуващия помежду им договор, като включиха в него изграждане на национална 3G мрежа. През 2010 г. Ericsson обнови мрежата на T-Mobile с въвеждане на HSPA+ 21 технология, а през 2011 г. – с HSPA+ 42 технология.
 
AIR решението е проектирано да се вписва в средата и да наподобява традиционна антена, въпреки че има вградени активни радио елементи. Ползите от него включват улеснен достъп и намаляване на консумацията на енергия с до 40-45% в сравнение с други подобни решения, използващи стандартни базови станции, комбинирани с пасивни антени.
 
Към момента Ericsson има 46 подписани LTE/EPC договори в 23 държави на пет континента. В глобален мащаб LTE покрива население от 325 милиона души, от които 215 милиона се обслужват от мрежи на шведския производител.
 

Коментар