UTM решенията движат пазара на сигурност

Световният пазар на решения за унифицирано управление на заплахите (UTM) достигна 1,2 млрд. долара през 2011 г., в сравнение с 972 млрд. долара за предходната година, по данни на Gartner.

Очаква се положителната динамика да се запази и през следващата години. Анализаторската компания прогнозира, че към 2015-2016 г. именно UTM решенията ще станат основна тенденция на пазара за сигурност, докато отделните средства за защита като антивируси, защитни стени и IPS ще губят влияние, което се наблюдава и в момента.

През 2011 г. най-големите играчи на UTM пазара – Cisco и Juniper Networks – се сблъскаха с нарастваща конкуренция от страна на фирми като Fortinet и SonicWall, които разшириха съществено своите асортименти от продукти.Нараства и ролята на доставчиците на управляеми услуги за сигурност (MSSP) при внедряване на UTM решения. Това е обусловено от факта, че малкият и среден бизнес не може да си позволи по няколко щатни служители за ИТ сигурност и разчита на външни доставчици.

Освен това производителите на компютри все по-активно се интересуват от средствата за мрежова защита. Наскоро Dell придоби SonicWALL, един от водещите играчи в решенията за мрежова сигурност и защита на данни, насочени към големи предприятия и доставчици, както и на UTM системи за малкия и среден бизнес.

Коментар