Учени ускориха 20 пъти Wi-Fi

Японски учени подобриха рекорда за скорост на предаване на данни чрез безжичната технология Wi-Fi, достигайки 3 гигабита в секунда на честота 542 GHz. Постижението е 20 пъти по-високо от скоростта на днешните масови Wi-Fi връзки, съобщи BBC.

Експериментът по предаване на данни с рекордна скорост е извършен с помощта на т.нар. Т-лъчи, които работят в терахерцовия диапазон.В основата на разработката е т.нар. резонансен тунелен диод (RTD) с площ 1 кв. мм.

Използването на подобна технология в смартфони и други устройства досега се считаше за твърде скъпо и свързано с повишена консумация на енергия. Т-лъчите вече намират приложение в медицински уреди, но имат недостатъка, че са неспособни да проникват през метал и вода. Освен това е необходимо инсталиране на приемопредаватели в зоната на пряка видимост.

Бъдещите терахерцови Wi-Fi модули с използване на Т-лъчи ще могат да работят в неголям диапазон до 10 метра, вярват учените от Токийския технологичен институт. В перспектива скоростта може да достигне 100 гигабита в секунда, което е 15 пъти повече от скоростта на разработвания в момента стандарт 802.11ac.

Коментар