София Тех Парк може да ни превърне отново в ИТ сила

С реализацията на проекта София Тех Парк страната ни има шанс да възстанови лидерските си позиции от близкото минало, особено в областта на информационните технологии, заяви по-рано тази седмица президентът Росен Плевнелиев при посещението си в САЩ.

По неговите думи, България може да използва опита на НАСА и на водещи световни компании в изграждането на Софийския технологичен парк и да стане регионален лидер. До няколко месеца ще бъде готова работеща концепция за реализацията на проекта, който трябва да се превърне в „истинска иновативна платформа“, каза Плевнелиев при визитата си в Изследователския център и Технологичния парк на НАСА в Силициевата долина.

Президентът посети централите на Cisco, Google и HP и пoкани тези водещи ИТ компании да станат партньори при разработване на концепцията и изпълнението на проекта за създаване на българска платформа за предприемачество и иновации в областта на ИКТ.

Средствата за изграждането на София Тех Парк са налице, но това не е достатъчно. Ако няма добра концепция, няма да има и партньори в проекта, посочи Росен Плевнелиев. „България има голям научен потенциал, а в БАН работят над шест хиляди учени. Те обаче имат нужда от фокус в работата си”, допълни президентът.

Според него, България трябва да даде шанс на талантливите и добре обучени специалисти да реализират идеите си в България, а не да работят за други компании по целия свят. Президентът подчерта, че иновативната платформа София Тех Парк е финансово обезпечена с 50 млн. евро по оперативна програма „Конкурентноспособност“. За да се реализира успешно проектът обаче, всички институции, общините, неправителственият сектор и бизнесът трябва да си партнират.

Очаква се до месец правителството да вземе решение за предоставяне на парцела за изграждане на комплекса в столицата. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да създаде фирма, която да бъде бенефициент на средствата по оперативната програма, за да започне финансирането, а до три месеца се очаква да бъде готова цялостната концепция.

Още през тази година ще бъдат осигурени стратегически партньори и ще може да започне обучението на специалисти, а в края на 2015 година трябва да са завършени офисите, технологичният център и музеят на технологиите, който ще носи името на Джон Атанасов, информира президентът.

Коментари по темата: „София Тех Парк може да ни превърне отново в ИТ сила”

добавете коментар...

  1. Ikod

    Младите ходят да учат в чужбина, защото тук образованието не е на ниво. След което остават да работят в чужбина, защото заплатите тук са мизерни, а социалните придобивки под всякаква критика. И докато това не се промени, подобни проекти ще си останат мечти пропити с алчност и корупция

  2. Пеева

    Музей на технологиите! Точно това ни липсваше!

  3. Занко

    Визионер родно производство, какво да правиш…

  4. wwi

    Плевнелиев поне на идейно ниво ги напипва нещата. Въпреки че не е съвершен, действа леко на парче (което обаче си е донякъде обяснимо в разпачатосаното управление на България) и е малко мекошав, ми е много по-симпатичен от Бойко, Сергейчо и Гоцката. Дано изпълни заръката си, няма да му се разсърдим 😉

  5. Casper

    ***** като хвърлиш няколко милиарда евро в образователната система и материалната база тогава ще се изтъпанваш и ще дрънкаш подобни неща. ******

Коментар