Учени разработват „неточен” процесор

 

Дизайнът на "неточния" чип е опростен максимално за сметка на прецизността на изчисленията
 
Международен екип от учени работи по създаване на процесор, който за сметка на неточността на изчисленията ще осигури по-висока ефективност.

Някои рядко използвани блокове са премахнати от структурата на чипа, като така е опростен значително дизайнът на интегралната схема. Тази промяна води до намаляване на консумацията на енергия и повишаване на бързодействието, а също така и до намаляване на размерите на чипа.

Изследователите от Университета Райс и техни колеги от Калифорния, Сингапур и Швейцария уверяват, че новите „неточни” чипове могат да бъдат 15 пъти по-ефективни от своите стандартни аналози, въпреки че допускат случайни грешки при обработката на данни.

Концепцията на подобен чип се разработва още от 2003 г., но едва сега учените са успели да създадат работещ прототип, става ясно от публикация в сайта на Университета Райс.
 


Кадър, обработен със стандартен процесор (вляво) и с "неточност" от 0,54% (в средата) и 7,58% (вдясно)

Очаква се новите чипове да намерят приложение в области, където скоростта и ниската консумация са по-важни от максималната точност на изчисленията, например при обработката на кадри.

по темата: „Учени разработват „неточен” процесор”

добавете коментар...

  1. Usera

    На маниаците за високо качество HD, снимки, видео, аудио – няма да им хареса и няма да се радват. Освен това за медицински изследвания и образна диагностика е недопустимо да се понижава качеството.

Коментар