ARM се прицели в пазара на ноутбуци

Процесорите с архитектура ARM могат да заемат до 20% от пазара на ноутбуци към 2015 г., прогнозира шефът на ARM Holdings Уорън Ийст, цитиран от Dow Jones.

По неговите думи, проникването на ARM на пазар, където традиционно доминира Intel с архитектурата x86, ще бъде по-осезателно отколкото проникването на Intel на пазара на смартфони, доминиран от ARM.

Досега се считаше, че силната страна на интелските процесори е високата производителност, а на ARM – ниската консумация на енергия. Напоследък обаче двете компании предприеха стъпки за навлизане в противниковата територия и разликите вече се свеждат до бизнес модела – Intel сам произвежда процесорите си, докато ARM лицензира своите разработки на много други производители.

Според Ийст, Intel трудно ще се развива на пазар, където е единствен производител. Шефът на ARM отрежда на Intel само 5-10% от пазара на смартфони.

Въпросът не е в това може ли Intel да създаде подходящ процесор, а дали би постигнал достъпна цена. Именно цената може да стане конкурентно предимство на ARM на РС пазара.

Производителите на ARM чипове продават своите продукти за смартфони на нива от $20 за процесор. Дори ARM чиповете за РС да струват $25 с някои допълнения, те ще конкурират сериозно интелските процесори, които вървят по $80-200.

Коментар