Ново поколение 3D ехографи навлиза в гинекологията

Ново поколение ехографска апаратура позволява на акушеро-гинеколозите да поставят по-точни диагнози по бърз и лесен начин, стана ясно на специализиран форум, организиран с подкрепата на Медицински център "Фемина" и с участието на лекари от цяла България. Използваните иновативни филтри за по-чисто изображение показват детайлни анатомични структури и много по-реалистичен образ.


В гинекологията най-ценното, което дава 3D ехографията, е възможността да се видят органите така, както са в анатомичен атлас, коментира д-р Румен Димитров от МЦ Фемина

На форума бе представен последен модел апарат за триизмерна ехография на един от световните производители-лидери в бранша. Широкоекранната апаратура с висока резолюция позволява да се видят и най-фините детайли още в най-ранните периоди на бременността. Това улеснява изключително много бързото и точно диагностициране на евентуални хромозомни или структурни аномалии на бебето в утробата на майката, подчертаха специалистите.

За разлика от класическата двуизмерна ехография, 3D/4D ехографията позволява само с едно действие на трансдюсера да се придобие и съхрани информация, от която с допълнителна обработка се получават изображения, непостижими при стандартно сканиране.

Качествата на тази апаратура са много ценни, защото позволяват все по-ранно откриване на различни вродени аномалии на плода, например на централната нервна система, лицеви и сърдечни дефекти, както и установяване на белези, съмнителни за хромозомни дефекти като синдрома на Даун.

По време на форума бяха извършени демонстрации с нови софтуерни приложения за обработка на обемни образи, като в тях участваха бременни жени в различен период.

„3D сканирането е надграждане над 2D. В гинекологията най-ценното, което дава тази ехография е възможността да видим органите така, както са в анатомичен атлас”, коментира предимства на триизмерната ехография д-р Румен Димитров, представител на МЦ Фемина. 

по темата: „Ново поколение 3D ехографи навлиза в гинекологията”

добавете коментар...

  1. Коментар

    Електронната и микропроцесорна техники все повече се усъвършенстват и модернизират,НО неграмотнитните и слабо образованите се увеличават право-пропорционално.

  2. Таня

    Всъщност не е точно така, Алекс. Ако се открие вътреутробен дефект, в много от случаите има възможност за друга реакция, различна от аборт. Ползата от рекламата на водеща у нас клиника, а не просто някаква клиника, е огромна – за бременната жена, за бебето и за науката.

  3. бъба

    То отдавна се използват такива ехографи, но не в БГ. Преди 2 години ми направиха 3D ехографска снимка на зъба и след 15мин. металокерамиката ми беше готова!Но тва е в САЩ!

  4. Алекс

    За ембрионите ако открият тежък проблем единственото решение е просто аборт. Каква ползва от някаква частна клиника да си прави рекламата? Защо няма приложение за диагностициране на рак.

Коментар