Lotus Symphony се слива с OpenOffice

IBM и Apache започнаха планираната интеграция на офис пакетите Lotus Symphony и OpenOffice след подготовка, продължила около 10 месеца.

По-рано този месец компанията е подписала споразумение с фонда Apache, което отстранява и последните юридически пречки за сливането на двата проекта с отворен код.

OpenOffice ще получи над 30 нововъведения от своя дъщерен проект Lotus Symphony. Сред тях са доработки във функционалността, производителността, съвместимостта и начина на използване.

Разработчиците на OpenOffice обещаха да интегрират в следващата версия на пакета някои особености от потребителския интерфейс на Lotus Symphony, вкл. поддръжката на таб, управляващ панела с настройки, и по-структурираното контекстно меню.

От Lotus Symphony към OpenOffice ще преминат допълнителни шаблони и елементи от клипарт галерията, разширена поддръжка на формати MS Office 2007/2010, както и усъвършенствани настройки за форматиране на стилове.

Ще бъдат добавени също така обещаната поддръжка на макроезика VBA и програмният интерфейс iAccessible2 за хора с ограничени възможности.

Целият код на OpenOffice ще се разпространява под лиценз ASLv2 (Apache Software Licence). Сливането на Lotus Symphony и OpenOffice ще позволи на двете страни да заздравят позициите си в условията на засилена конкуренция от страна на LibreOffice – некомерсиалния проект, който се движи от бивши участници в OpenOffice.

Коментари по темата: „Lotus Symphony се слива с OpenOffice”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Брей, GPL взе сериозно да плаши някои 🙂

Коментар