ЮАР минава на свободен и отворен софтуер

Правителството на ЮАР съобщи в четвъртък, че ще се откаже от частния софтуер и ще предприеме нова политика и стратегия, основана на свободния и отворен код. Според новия план, всякакъв вид софтуер, разработван за или от правителството, ще бъде базиран на отворените стандарти.

Възприемането на отворени стандарти само по себе си не означава решенията да бъдат непременно свободни или с отворен код. Но намерението на правителството е именно да замени настоящия си софтуер със свободен такъв и с отворен код, съобщи ecommercetimes.com. Властта в ЮАР смята, че тази стратегия, наред с другите взети мерки, ще намали разходите на администрацията и ще подобри локалните ИТ умения.

Всички големи ИТ дистрибутори в ЮАР подкрепят инициативата и са съгласни да участват в разработването на свободен софтуер с отворен код, твърдят източници от правителството. Засега не са обявени крайни срокове за проекта, но с инсталирането на нов офис пакет през следващия месец ще бъде даден старт на промяната.

Употребата на софтуер с отворен код се разглежда като възможност от много администрации и особено тези извън САЩ. Решението да се премине към отворен код не винаги е породено от това, че софтуерът е свободен, посочват от компанията за проучвания и анализи Illuminata.

Коментар