Facebook може да поевтинеe с над 40% тази година

Все повече инвеститори залагат на по-нататъшно поевтиняване на акциите на Facebook. Социалната мрежа излезе на борсата преди десетина дни, като оттогава насам ценните й книжа непрекъснато поевтиняват.

 

През последната седмица европейските банки продадоха значителен брой опциони, притежателите на които ще получат премия в случай на поевтиняване на акциите на Facebook под определена стойност, предаде Блумбърг. Според някои участници на пазара, към декември тази година акциите на най-голямата социална мрежа ще паднат с над 40% под първоначалната си стойност.

Като цяло, европейските финансови институции, сред които UBS, Commerzbank и Julius Baer, са реализирали над 1,5 хиляди различни финансови инструменти, свързани с ценните книжа на Facebook.

Лидер по продажби е Julius Baer, която пласира два вида опциони – за падане на стойността на акциите под $35 и под $30. В същото време някои опциони на Bank Vontobel предвиждат изплащане на премии при поевтиняване на акциите на Facebook под 22 долара към декември тази година, т.е. при загуба на 42% от първоначалната им стойност.

Първичното публично предлагане започна на 17 май при 38 долара за акция. В момента една акция на Facebook се търгува за $32, или с 16% под първоначалната стойност.

Много инвеститори са разочаровани от слабите прогнози за финансите на компанията, както и от неясната ситуация на дотком пазара като цяло. Масло в огъня наливат и различни искове,  подадени в съдилищата на САЩ, във връзка с нередности около IPO-то на Facebook.

Така например, един от инвеститорите подаде иск във Висшия съдебен съд на щата Калифорния срещу банката Morgan Stanley, Facebook и пряко срещу нейния основател Марк Зукърбърг, обвинявайки ги в укриване на информация относно перспективите на компанията.

Авторитетното издание Business Week пък побърза да обяви IPO-то на Facebook като най-лошото за последното десетилетие, по-лошо дори от това на MS Global, която в момента е в процедура на фалит.

Коментар