Е-правителство може и без компютърна грамотност

Не е нужно да чакаме всички хора в държавата да имат компютърна грамотност и достъп до интернет, за да изградим електронно правителство. Това заяви независимият ИТ експерт Христо Трайков тази сутрин по време на форума BizTech 2012 – “Големите информационни системи в България”, организиран от CBN,  „Принт енд Пъблишинг” и TechNews.bg и подкрепен от ИТ компаниите ЦАПК Прогрес и Булмаг АД.

Повод за коментара бе констатацията, че 45% от населението у нас има достъп до компютър и интернет, при 73% средно за ЕС, по данни на CBN Pannoff & Stoytcheff.

“Не е необходимо да си мислим, че трябва да обслужваме тези, които могат да копират файл. За хората е достатъчно да има нещо, което им трябва, и човек се научава за секунда да го ползва “, обясни Трайков. Той припомни, че много възрастни хора у нас бързо се научиха да ползват компютър и Skype, за да общуват с роднини в чужбина.

Няма смисъл да чакаме нивото на компютърна грамотност да се повиши, за да изградим електронно правителство, обобщи Трайков.

Коментар