362 млн. евро дадени в е-управлението за 12 години

362 милиона евро е общият обем на инвестициите в е-управление за периода 2000-2011 г, по данни на CBN Pannoff & Stoytcheff, изнесени днес на форума BizTech – Големите информационни системи в България, организиран от CBN, „Принт енд Пъблишинг” и TechNews.bg и подкрепен от ИТ компаниите ЦАПК Прогрес и Булмаг АД.

За хардуер са дадени 145 милиона евро, за софтуер – 116 млн. евро, за услуги – 101 млн. евро. В изграждането на е-правителството са въвлечени 105 ведомства и 410 ИТ компании чрез 1130 договора.

“Доставката на компютри и софтуер не е електронно управление”, коментира зам.-министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Валери Борисов. Освен това, според него, когато става дума за достъпа на хората до интернет, проблем е достъпът за хората от слабо населените и отдалечените региони – там операторите нямат стимул да инвестират в инфраструктура.

Факт е, че парите за компютри не са инвестиция в електронно правителство, но това е бъг, който не можем да избегнем, коментира Людмил Стойчев.

Коментари по темата: „362 млн. евро дадени в е-управлението за 12 години”

добавете коментар...

  1. дааааа

    Най-смешното е че ЦАПК го е спонсорирала това изследване при положение че тези 116 милиона евро са минали за опапване през… самото ЦАПК 🙂 Или може би бай ни Пламен Матеев затова го е спонсорирал – за да не лъсне голата истина ачик-ачик. пък и нали сега се е приготвил да лапне още 60 милиона 😉

Коментар