Парите за е-правителство не са проблем

 

Георги Брашнаров смята, че не толкова парите, колкото липсата на воля и политики са проблем за е-правителството
 
Финансовите средства за е-правителство не са толкова голям проблем пред неговото изграждане, колкото липсата на воля и политики, заяви Георги Брашнаров – председател на Българската асоциация на софтуерните фирми (БАСКОМ) по време на форума BizTech 2012, организиран от CBN, „Принт енд Пъблишинг” и TechNews.bg и подкрепен от ИТ компаниите ЦАПК Прогрес и Булмаг АД.

Днес хардуерът и софтуерът са в пъти по-евтини в сравнение с времената отпреди 10 години, когато въщност започна изграждането на е-правителството. Много по-евтино е да обновиш компютърната база, ако е нужно, заяви Брашнаров.

Софтуерът пък може да се използва във вид на услуга – това е все по-популярна тенденция в световен мащаб, която спестява разходи и осигурява професионална поддръжка.

Успешните примери за електронно правителство в някои страни показват, че в тях дълбоко е залегнал принципът на публично-частното партньорство.

Именно на тези три неща (воля и политики, софтуер като услуга, публично-частни партньорства) трябва да се наблегне у нас, за да се ускори въвеждането на електронното правителство, според Брашнаров.
 

Коментар