Съветът за е-управление закъсня с една година

Няма начин електронното правителство у нас да се случи без координационен орган на най-високо ниво. Е-правителството се нуждае от много сериозна национална координация, заяви заместник-министърът на МТИТС Валери Борисов по време на форума BizTech 2012, организиран от CBN Pannoff & Stoytcheff, „Принт енд Пъблишинг” и TechNews.bg и подкрепен от ИТ компаниите ЦАПК Прогрес и Булмаг АД.

„Хората в министерството са натоварени да правят политики. А фирмите тук са призвани да превърнат тези политики в работещи системи”, изтъкна той в дискусия по повод ролите на държавната администрация и бизнеса в изграждането на електронно правителство.


Валери Борисов отстояваше виждането за създаване на съвет за електронно управление на най-високо ниво

Зам.-министърът припомни, че от самото начало е поддържал идеята за избор на съвет по електронно управление. Съветът представлява „5 души, които да отговарят за електронното управление на най-високо ниво. Въпреки това вариантът за електронна реформа надделя. Година по-късно все пак СЕУ беше създаден. Но загубихме цяла година”, обясни Валери Борисов.

Според зам.-министърът няма смисъл в България да откриваме колелото. Той даде като пример Австрия, която от 2003 г. има Съвет по електронно управление от трима души на най-високо ниво. За 4 поредни години Австрия е номер едно в доставянето на електронни услуги за своите граждани.

„У нас нещата не се случват със скоростта, с която искаме. Защото става дума за промяна на мисленето на всички ни”, коментира зам.-министър Борисов.

Коментар