Държавата може да има веднага частен облак

Ако Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията пожелае, в рамките на един месец може да има три "частни облака" – в три областни града. Системата е разработена и готова за действие. Това заяви Пламен Матеев, управител на ЦАПК Прогрес, по време на форума BizTech 2012.


Пламен Матеев, управител на ЦАПК Прогрес, смята, че информационната система на държавната администрация трябва да има затворена ориентация, но с всички характеристики на публичния облак

Компанията вече е разработила основата за „частния облак“ на областните администрации. "Мащабна система, облачно ориентирана" е била поискана преди години от дружеството – такава, "за която няма да се плаща", за която вендорът поема разходите, а от потребителя се иска единствено да е съгласен с техническото задание и да го приеме впоследствие, разказа управителят на ЦАПК Прогрес.

"Пет партньора в три различни града направихме нещо като "частен облак" в областните управи… Това са Добрич, Стара Загора и Бургас. Там внедрихме пилотна интегрирана система за електронна област", продължи Матеев.

Екипът прави всичко възможно да виртуализира съществуващите до този момент портали, поставя ги "върху едно физическо устройство" и освобождава останалите сървъри.

"33 общини станаха виртуални клиенти на почти готовия проект. Казвам почти, защото малко средства не достигнаха", спомня си Матеев. По думите му, системата е била "на ръба да бъде мултиплицирана в 14-те области в Северна България", но това не се е случило. Сега фирмата е готова да го направи.

"Не съм привърженик на частния облак. Според мен голямата информационна система, която е държавната администрация на Република България, трябва да притежава частна ориентация, тоест да е затворена, но с всичките характеристики на публичния облак. Защото в голямата информационна система, която аз си представям, че трябва да работи държавата, е необходимо да бъдат решени връзките правителство-към-правителство. Това е проект, който за две години можем да направим. И трябва да направим", заключи Пламен Матеев.

по темата: „Държавата може да има веднага частен облак”

добавете коментар...

  1. Ивайло Тинчев

    Ако достигнете някога нивото на г-н Матеев и неговата фирма ЦАПК "Прогрес", тогава ще знаете за какво говори и защо държат да публикуват мнението му, а не ви питат за вашето…

  2. Филип

    Не и трябва на държавата частен облак.Тя си е направила "Първа частна мъгла"…Дже могат и да я патентоват.

  3. Admin

    Kои коментари са неприемливи, пише тук кратко и ясно: http://technews.bg/about-us.html?cat=18

    Имайте го предвид, ако държите да бъдете четени в този сайт.

  4. Anonymous

    @Peter, @Кремена,

    Това не е хейт нито балкански манталитет. Това е здрав разум, който го няма да си живее в илюзорния свят.

    @Admin,

    Ако ще триете коментарите, които са ви неудобни, по-добре ги изключете.

  5. Admin

    Да не отегчаваме аудиторията с коментари извън темата.

  6. Кремена

    Лично за мен новините за бг фирми са ми по-интересни. Но за съжаление заради балканския манталитет и нагласа да завиждаме на по-успешния до теб, да оплюем вместо да сътрудничим и заедно да се развиваме :(((( Затова сме още на това ниво, и като пазар, и като междуфирмени взаимоотношения, и не само бизнеса, и политиката, и обществото- навсякъде има завист и дребнавост.

  7. Peter

    Жал ми е за вас, хейтъри!! А как да го пише, много ми е интересно – лицето x oт фирма y направи една работа и каза нещо, ама няма да го напишат. За да не рече някой че им правят реклама! Създайте нещо и вие, пък може журналята и за вас да почнат да пишат………..

  8. Anonymous

    Май не сте ме разбрали правилно. Мнението ми не е насочено точно към г-н. Пламен Матеев, а към хората изказващи абсурдни твърдения относно cloud computing-а в този и други подобни сайтове.

  9. Neven Todorov

    Не бих си позволил да коментирам човек, когото не познавам лично и с когото не съм работил! А който се е изказал негативно по повод тази новина, със сигурност не е наясно за какво говори!! Фактът, че technews пишат за някоя БЪЛГАРСКА фирма или бизнесмен – това за мен говори, че си струва да се прочете. Малко са медиите, а сайтовете още по-малко, които публикуват новини за Българския бизнес .

  10. Петко Дамянов

    Г-н Матеев е класа. Човек с огромен опит, авторитет и познания. А вие написалите долните коментари сте по-скоро комплексари, скрити зад удобна анонимност!

  11. Anonymous

    Всеки говори за облаци но всъщност на никой не му е ясно какво е това. Идиоти навсякъде…

Коментар