Safari ще става триизмерен браузър

Apple продължава да патентова всевъзможни технологии и изобретения, които по-късно намират приложение в нейни продукти и разграничават марката от конкурентите.

 

Една от последните патентни заявки е свързана с браузъра Safari и описва триизмерен интерфейс на бъдещия продукт.

Новата графична обвивка съчетава класически 2D прозорец и допълнителни панели, разположени под неголям ъгъл спрямо него, съобщава сайтът PatentlyApple. Подобна симбиоза би трябвало да създаде обемен ефект, каквато е и идеята на Apple.

Страничните панели, сами по себе си, ще бъдат функционални. Вероятно в новия Safari те ще се появяват под формата на табове, уидгети и други елементи. Предвидена е също възможност за работа с електронна поща за мигновен обмен на съобщения, без влизане в имейл клиент.

Apple нарича патентната си заявка „Въртящи се уеб страници, писма документи и приложения”. В нея са поместени схематични изображения на бъдещия интерфейс на Safari, на които допълнителните панели са разположени отстрани на основния екран на браузъра.

Панелите могат да бъдат съкратени или въобще скрити, ако не са необходими. Възможно е също разгръщането им на цял екран за по-удобна работа.

Патентната заявка е в процес на разглеждане и засега не е известно кога новата технология ще влезе в употреба.

Според специалисти, тя няма да даде сериозно конкурентно предимство на Apple, тъй като Google отдавна използва триизмерни ефекти в интерфейса на своя браузър Chrome. Външни разработчици пък създават 3D плъгини за браузърите Opera, Firefox и дори за Safari.

Коментар