Кинтекс сключи сделка за 36 млн. евро

Със сделка за 36 милиона евро стартира изложението „Хемус 2012“ в в Международен панаир Пловдив. Премиерът Бойко Борисов договори износ на 500 бронетранспортьора от външнотърговската компания „Кинтекс“ в Алжир, съобщиха организаторите на изложението.

Всички изделия са българско производство, подчерта изпълнителният директор на „Кинтекс“ Антон Салджийски. Очаква се до края на изложението фирмата да финализира още една сделка на стойност 55 милиона евро, съобщи  министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Нашата цел Хемус 2012 максимално да помогне на българския военно-промишлен комплекс. Тук присъстват делегации от много държави, които могат да закупят изделия на нашите заводи, а те са без рекламация вече години наред. Да се спрат на техните щандове и да пазаруват“, каза министър-председателят.

Премиерът даде старта на преговорите като лично убеди военния министър на Ирак д-р Саадун Ал Дулайми там да бъдат доставени 500 бронетранспортьора с цена 300 000 лева всеки.

Модерните машини MTLB-M, които имат дори климатик, се произвеждат в „Терем“-Търговище. Първият образец, който ще бъде изпратен на тестове на полигони в Ирак, е сред експонатите на „Хемус 2012 – отбрана, антитероризъм, сигурност“.

Докато разглеждаше щандовете, Бойко Борисов получи и покана за  посещение на наша делегация в Китай. „Дори по един патрон за всеки ваш войник да купите от България, пак ще е добра сделка”, обърна се Борисов към заместник-началника на Главното управление по въоръжение на армията генерал-лейтенант Лио Шънк.

В изложението  участват 66 фирми от 10 страни, изложителите са с 12% повече в сравнение с предишното издание. Те показват технологии и изделия, свързани с отбраната, борбата срещу тероризма и националната сигурност, като много от тях имат приложение и в гражданския сектор.

Сред новостите е български робот за обезвреждане на взривни устройства, който може да служи и за търсене на затрупани хора по време на земетресение. Произвежда го фирма „Аком“. Роботът вече е купен и от нас, ще го използваме в Афганистан, каза министърът на отбраната Аню Ангелов.

Колосът във военната индустрия – германската компания „Юрофайтър“, която е генерален спонсор на „Хемус 2012“, представя най-модерни бойни самолети и вертолети. Изтребители  и бордови системи за разузнаване демонстрира „Локхийд Мартин“, САЩ, която също е спонсор на „Хемус 2012“.

Като един от примерите за българска върхова разработка заместник-министърът на отбраната Валентин Радев посочи системата за радиозаглушаване на фирма „Синтис“. Устройството предпазва  срещу дистанционно взривяване на колони автомобили и вече се продава в САЩ, Англия, Египет, Афганистан и други държави.

Коментари по темата: „Кинтекс сключи сделка за 36 млн. евро”

добавете коментар...

  1. Мони

    ее, това е новина! мислех, че вече нищо не произвеждаме. значи има надежда.

  2. :)

    Много им дреме за твоя rss. Като не щеш новини, не чети медии.
    "Модерните машини MTLB-M, които имат дори климатик, се произвеждат в „Терем“-Търговище." – едно браво и от мен.

  3. анонимен

    Браво това да се чува, но беше ли нужно отново да се прави ПР ? И тука ли налазиха неговите агенци … от няколко дни насам не спирате да поствате неща свързани с правителството и т.н. …
    Вече почти не останаха интернет медии към които да не махам RSS-a заради подобни неща, вашият вече го няма !

  4. пп

    браво,браво… така да се чува, нека има повече износ

Коментар