Анализатори: Очакванията от Windows 8 са завишени

Редица експерти прогнозират, че пускането на Windows 8 ще увеличи продажбите на Microsoft и Intel. Анализатори от Уол Стрийт обаче, сред които Виджей Ракеш от Sterne Agee, смятат, че очакванията около новата операционна система са завишени и, че последствията няма да са толкова благоприятни за двете компании.

 

"Въпреки високите резултати на Intel, компютърният пазар и особено корпоративният сегмент започват да показват признаци на забавяне на фона на икономическата неопределеност”, коментира Ракеш пред MarketWatch.

Според него, възприемането на Winsows 8 може да се окаже доста по-слабо в сравнение с оптимистичните прогнози. Освен това, в периода 2012-2013 г. ръстът в сегмента на мобилните устройства ще бъде ограничен, прогнозира експертът.

Анализаторите обаче са единодушни, че пускането на Windows 8 ще стане преломен момент за Microsoft. Според Рик Шерлунд, новата ОС може да се позиционира по-добре в сензорните устройства, отколкото в традиционните компютри с клавиатура и мишка. Т.е., специалистът разглежда Windows 8 като платформа, повече подходяща за таблети, отколкото за РС.

Коментар