Наши учени създали суперброня за вертолети

Български учени са създали суперброня за защита на вертолети от нападение с РПГ, стана ясно на международната научна конференция „Решения и технологии за интелигентна отбрана“ в рамките на изложбата „Хемус 2012” в Пловдив.

Бронята е 10 пъти по-лека от обичайната и много по-надеждна. Научното постижение е принос на страната ни в съвместен проект на държави членки на НАТО, заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Повече подробности за разработката не бяха разкрити.

„Друго направление, в което нашите научно-развойни екипи имат потенциал да работят, са безпилотните летателни апарати. Те в момента са много търсени, а ние вече имаме готови модели, които са показани на изложението”, коментира зам.-министърът.

България участва и в нов проект на НАТО – за изследване и премахване на замърсяванията на полигоните след изстрелване на боеприпаси и ракети, съобщи директорът на Института за отбрана към МО полк. Стоян Балабанов.  През следващата седмица у нас  пристига  делегация от САЩ, за да започнем съвместна работа по проекта.

Страната ни действа активно и в звената на НАТО за научни изследвания и създаване на технологии, чрез които да се намалят разходите за отбрана в условията на криза, заяви Балабанов.

В алианса много ни хвалят за радиосмутителите, които заглушават сигнали за дистанционно взривяване на експлозиви, а сега на изложбата „Хемус 2012” български фирми показват такива устройства от ново поколение и на световно ниво, посочи Валентин  Радев.

Според него, България може да се включи в съвместни разработки на нови средства за близък бой и боеприпаси, в чието производство има дългогодишен опит. Като иновация от световен мащаб той определи роботът за откриване на взривове, затрупани хора, химически замърсявания и работа в опасна за човека среда, който е сред експонатите на „Хемус 2012“.

Коментар