Android и Chrome OS ще се сближават

Операционните системи Android и Chrome OS, разработвани от Google, постепенно ще се сближават, разкри топ мениджър от компанията.

Когато интернет гигантът представи Chrome OS, мнозина се питаха какво ще прави Google с две операционни системи, които освен това си приличат една с друга. Вицепрезидентът Линус Ъпсън прогнозира, че в бъдеще Chrome OS постепенно ще се сближава с Android. Дори този процес вече е започнал, твърди Ъпсън, цитиран от electronista.com.

Основните конкуренти на Google на пазара за операционни системи – Microsoft с Windows и Apple с OS X и iOS – имат отделни решения за настолни и мобилни компютри. Google също има две операционни системи, като си е взел поука от грешката на Microsoft да се опитва да наложи една версия на Windows на различни платформи, коментира Ъпсън.

Същевременно, мобилните технологии се развиват много бързо и са способни да изпълняват все повече задачи, които доскоро се отдаваха само на РС-тата. Така например, браузърът Chrome вече работи и на Android, а скоро може да се появи и на iOS устройства.

Коментар