11 000 лв. средна годишна заплата в София-град

Осигурените лица в област София-град са близо 920 000, а на трудов договор работят 681 864 души, съобщи БСК. 38 770 са безработните столичани. От тях 21 на сто са висшисти, 31% са със средно образование.

21% от безработните в София са млади хора, а жените са малко над половината. Една пета от всички безработни жители на града и областта са продължително без работа.

На територията на столицата и областта са регистрирани 24 на сто от всички фирми в България. Средната годишна работна заплата за региона е 11 000 лева.

Най-много работници са заети в производството на хранителни продукти, търговията, компютърната техника, информационните технологии, транспорта, държавната администрация, образованието и здравеопазването.

Столичани работят основно като продавачи, търговци, охранители, касиери, бармани и сервитьори, учители, технически сътрудници, оператори на съоръжения и шофьори.

Същевременно, БСК откри в София 10-я регионален център за оценка на компетенциите. Центърът ще проучва потребностите от кадри в София-град и ще насърчава и подпомага въвеждането на оценката на компетенциите на работниците в пилотни предприятия в региона.

Териториалната инфраструктура на Националната система за оценка на компетенциите вече е завършена. Проектът на БСК ще улесни както планирането на необходимите за икономиката и държавата кадри, така и ще допринесе за по-ефективната подготовка на служителите.

Първото, което е наложително да се направи, е да се създадат професионални стандарти, коментира ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите Томчо Томов. Според него, огромният проблем за България е, че тя е една от малкото държави, в които образованието разработва образователни стандарти, без да има професионални такива.

Затова по проекта на БСК ще се създадат професионални стандарти на секторно ниво. Досега са изготвени стандарти на 75 длъжности. Очаква се в края на проекта те да са  500, допълни Томов.

Коментар