Таблетът ще удари РС-то по-силно от очакванията

Нарастващата популярност на таблет компютрите ще окаже много по-силно влияние върху РС пазара, отколкото се предполагаше, сочи нов анализ на инвестиционната банка Morgan Stanley.

Очаква се доставките на РС в периода 2012-2013 г. практически да престанат да растат – увеличението ще бъде само 1%. Новата прогноза се различава съществено от предишните, които даваха 2% и 5% ръст на продажбите през настоящата и следващата година, съответно.

Така например, по-рано IDC прогнозира, че доставките на РС ще се увеличат с 5% през 2012 г. и с 9,5% догодина.

Същевременно, анализаторите на Morgan Stanley очакват още по-бурен ръст на пазара за таблети. През настоящата година доставките ще достигнат 133 милиона броя, а през следващата – 216 милиона. Това са съответно с 40% и 89% процента по-високи прогнози от предишните на Morgan Stanley.

41% от новите таблети, купени в близките години, ще играят ролята на постоянен или временен заместник на персоналния компютър. По-рано този показател беше само 14%, припомня AppleInsider.

Ако прогнозите се сбъднат, таблетите ще ударят РС-тата много по-силно отколкото се очакваше. Повечето хора гледат на тях единствено като на устройства за развлечение, но дори и само тази роля на компютрите да отнемат, таблетите ще нанесат сериозни поражения на РС бизнеса.

Коментари по темата: „Таблетът ще удари РС-то по-силно от очакванията”

добавете коментар...

  1. Usera

    Аз не ги харесвам – NB. Добре нека да мрат Notebook-вете да АМА НЕ пускат сега ултрабуци със SSD дискове, които имат много кратък живот тоест брой цикли на запис. Едно HDD е в норма да издържи 5+ години работа, докато SSD-та са наполовина 2,5 години максимум, с по-малък обем и по-скъпи.

    Поне да ги правят евтини щом се износват и развалят още на втората година. Всичко е пари, бизнес и неориентирани потребители. Трябва хората да купуват само качествена техника, а не да пилеят пари и да подкрепят производството на боклуци и то ултра-боклуци.

  2. :)

    Доста сте се хванали за думата 🙂

    PC-то в днешно време е все по-често Notebook, не Десктоп.

    Десктопите НИКОЙ не може да ги замести все още.

    Но шибаните бъгави нотбучета ще търпят големи загуби защото се припокриват напълно от таблетите.
    Интернет Браузинг, Скайп, Снимки, Видеоклипове…напълно достатъчни са таблетите, само че ги направиха по-скъпи от бъгавите нотбуци а реалната им цена е наполовина…тогава ще литнат продажбите а NB ще умрат, но производителите не са толкова тъпи :)…….ентусиаст си за таблет – ок купувай но на тройна цена

  3. Usera

    Таблетите не могат да стигнат най-мощните Desktop PC-та, а да не говорим за замяна. За сериозна работа не може да се ползва и разчита на таблет.

    Тази популярност се дължи най-вече на търсенето от потребители със средни или без никакви технически познания, които ползват Интернет предимно само за несериозни неща и забавление като facebook, снимки, видео, игри, музика, поща и с това се изчерпва всичко.

    Жалкото е, че в бизнеса е така не винаги се инвестира в най-добрата технология или продукт. Няма значение дали някакъв си продукт е качествен или не, важното е да се продава дори и да е боклук.

Коментар