Предлагат SSD с класически IDE интерфейс

Производителят на памети Transcend пусна нови твърдотелни дискове SSD, които използват класически IDE интерфейс и NAND флаш памет с клетки на едно ниво.

Компанията позиционира новите си устройства като възможност за достъпен ъпгрейд на стари лаптопи. Инсталирането на SSD в IDE машини с ATA100 или ATA133 интерфейс ще удължи значително полезния им живот, твърдят от компанията.

Transcend PSD520 SSD чете данни със скорост 119 MB/s и записва с около 102 MB/s. По оценки на специалистите обаче тази скорост е ниска, тъй като ATA133 поддържа 133 MB/s.

Цената на SSD устройствата още не е обявена. Компанията разчита да убеди потребителите, че не е нужно да плащат 2000 долара за нов мощен лаптоп, когато могат да обновят стария си модел с SSD.

От Transcend посочват също, че навремето преходът от Intel 486 към Pentium е бил оправдан, предвид скока в производителността. Но днес по-старите лаптопи, като например тези с процесор Centrino 1,6 GHz, могат да се справят с базовите задачи и си струва да бъдат ъпгрейднати с по-бърз диск и RAM памет.

Коментар