Google удържа ключова победа над Oracle

Google постигна изключително ценна съдебна победа над Oracle, която ще даде отражение върху развитието на цялата мобилна индустрия. Решението на американски съд „оневинява” Android по отношение на нападките, че платформата използва чужда интелектуална собственост.

Претенциите на Oracle, свързани с приложението на десетки Java API в мобилната операционна система Android, са определени като несъстоятелни. Решението гласи, че въпросните приложни програмни интерфейси не могат да бъдат обекти на авторско право.

По-рано съдът постанови, че Google не нарушава патенти на Oracle, придобити с поглъщането на Sun. Решението на съдията Уилям Олсъп от края на миналата седмица постановява, че Java API-тата не могат да бъдат защитавани с авторско право.

В обосновката се посочва, че специфичният код, използван за реализация на методи от Java, е различен и, че всеки има право да пише свой собствен код. Това означава, че разработчиците могат да създават собствен програмен код за реализация на функции или спецификации на методи, използвани в Java API, без да нарушават авторското право.

Спорът между Google и Oracle възникна заради няколко реда код, свързан с Java, и открит в Android. Ако Oracle беше спечелила делото, това щеше да застраши съществуването на цялата екосистема около Android.

Коментари по темата: „Google удържа ключова победа над Oracle”

добавете коментар...

  1. Judge

    има ново решение от миналата седмица, пак в полза на гугъл

  2. Наблюдател

    Хм, да видим какво ще направят патентните тролове M$/Nokia/Mosaid. Заредили са се с джепане да завладеят пазара с кални фокуси в съдебната зала, вместо с лоялна конкуренция.

Коментар