2015: Таблетите ще изпреварят лаптопите

Скоро продажбите на таблет компютри ще изпреварят тези на лаптопи, сочат данните на анализаторска компания. По-точно, това ще стане през 2015 година, прогнозира IC Insights.

През настоящата година общият обем на доставките на персонални компютри, вкл. настолни РС, лаптопи, нетбуци и таблети, ще достигне 478 млн. броя, което е ръст от 15% спрямо миналата година (416 млн.)

Най-зрял е пазарът на настолни системи, оценяван на 155 млн. броя през 2012-та. След три години, през 2015 ще бъдат продадени 159 млн. настолни РС, т.е. очаква се средногодишен ръст от 0,5%, според анализа на IC Insights.

В същото време продажбите на ноутбуци ще растат с 11% годишно, а на таблети – с 82%. През настоящата година пазарът на таблети ще достигне 110 млн. броя, а от лаптопите ще бъдат продадени почти двойно повече – 205 млн. броя.

Към 2014 г. продажбите на таблети ще се изравнят с тези на ноутбуците, прогнозира IC Insights. Очаква са и двата сегмента да достигнат по 250 млн. броя продадени устройства.

На следващата година, 2015-та, за първи път таблетите ще изпреварят ноутбуците, достигайки продажби от 341 млн. броя, срещу 279 млн. за лаптопите, твърди анализаторската компания.

Популярността на мобилните компютри ще способства разпространението на устройства с нови формати – например модели с клавиатура и сензорен екран. Ще нараства също интересът към таблетите от страна на корпоративните потребители.

Що се отнася до нетбуците, техните продажби ще намаляват средно с 32% всяка година. Пазарът им към 2015-та ще възлезе на 4 милиона броя, което е наполовина спрямо очакваните продажби през настоящата година.

Пазарът на компютри като цяло – настолни, лаптопи, нетбуци и таблети – ще достигне 783 млн. броя през 2015 година, прогнозира анализаторската компания.

Наскоро анализатори от Morgan Stanley също прогнозираха по-силно от очакваното влияние на таблетите върху РС пазара. Според доклада, 41% от новите таблети, купени в близките години, ще играят ролята на постоянен или временен заместник на персоналния компютър.

Коментар