Dell разработва икономични ARM сървъри

Нови сървърни решения за малкия бизнес разработва Dell. Американската компания залага на ARM процесори, за да снижи енергийната консумация и цените на машините.

Блейд сървърите, първи на база ARM от Dell, носят кодовото име Copper  и все още са на концептуален етап, така че  е рано да се говори за серийно производство. Компанията планира да предложи ARM решения на свои партньори, които проявяват интерес да ги тестват.

Проблем към момента е неразвитото софтуерно обезпечаване за подобни продукти. Както е известно, ARM процесорите се използват основно в смартфони и таблети, а не в сървъри.

Крайно малко са съвместимите приложения за сървърна ARM архитектура, а освен това процесорите от този тип не поддържат 64-битови системи.

Самата Dell признава факта, че към момента ARM сървърите не са решение за всеки, но е налице сериоден пазарен потенциал. Той може да бъде усвоен по-бързо, когато британският ARM Holdings пусне чиповете Cortex A15 с поддръжка на 64-битови изчисления.

През октомври м.г. HP обяви план за създаване на нова сървърна платформа, която стъпва на ARM и ще се използва при полет до Луната. Става въпрос за системата HP Server Redstone Development Platform.

Бизнесът моделът на ARM Holdings е коренно различен от този на Intel, който владее пазара на персонални компютри и сървъри със своята x86 архитектура. За разлика от Intel, британската компания се занимава само с разработка на процесорната архитектура и лицензира технологията на множество външни  производители.

Резултатът е евтини процесори, които тотално завладяха мобилния пазар, а амбициите на ARM холдинга и неговите партньори се простират и отвъд смартфоните и таблетите.

Коментар