КГБ засрами кралско картографско управление

За първи път в цифров формат се предлагат подробни карти на Англия, създадени от КГБ между 1950 и 1990 г. Те показват 16 000 кв. км и 103 английски градове в повече подробности, отколкото картите на английското кралско картографско управление.

Руснаците са използвали сателитни снимки и шпиони по места, за да създадат картите, които включват армейски лагери и складове, каквито не фигурират на други карти, твърди theregister.co.uk. Нанесена е и друга информация, потенциално полезна за една нахлуваща армия, като височина на мостове и дълбочина и очертания на реки. Сгради със стратегическо значение като телефонни централи, правителствени сгради и електроцентрали са кодирани в цветове и идентифицирани с цифров ключ.

Англия не е единствената страна, обект на такова внимание. По-голямата част от останалия свят също е проучена щателно, макар и не толкова задълбочено. За много страни в Африка и Азия тези карти остават най-надеждният и достъпен източник на географска информация.

Малко се знае за това как СССР е успял да изпълни такава колосална задача. Военният отдел по картография е създаден през 1919 г., а първата карта на Англия датира от 1938 г. Проектът е процъфтял в средата на 50-те години, когато студената война е в разгара си. Тогава са картографирани около 80 градски зони с мащаб 1:10000. Техните карти включват индекс на улиците, текстово описание и номериран списък на важните сгради. Всички наименования са записани фонетично на кирилица.

Много от картите бяха открити изоставени във влакове, с които руските военни части напускаха Естония и Латвия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Те бяха купени от Landmark Information Group и се предлагат на Интернет сайта envirocheck.co.uk, където до март могат да се видят безплатни образци.

Коментар