4G ще покрие половината свят след пет години

Интернет, видео споделянето, облачните услуги и M2M свързаността правят света все по-мобилен. Променя се и поведението на хората, или начинът, по който те ползват мобилността, за да комуникират и да подобряват ежедневието си чрез употребата на нови и съществуващи услуги.

Общият брой мобилни връзки (с изключение на M2M – „машина-към-машина”) ще достигне близо 9 млрд. през 2017 г. От тях 5 млрд. ще бъдат мобилни широколентови връзки, сочи нов доклад на Ericsson.

Този ръст, заедно с развитието на устройствата и свързаността, ще доведе до нарастване на мобилния трафик на данни 15 пъти до края на 2017 г. В същия период, 85% от населението ще бъде покрито с WCDMA/HSPA мрежи.

Според доклада, броят на мобилните връзки се различава значително от броя на мобилните абонати, което се дължи на факта, че много потребители разполагат с няколко мобилни връзки. Причините за това са няколко:

От една страна, по този начин абонатите целят да намалят разходите си за трафик – те или ползват оптимално връзките за различни видове активности, или се възползват ефективно от покритието, или разполагат с различни връзки за компютри/таблети и смартфони.

От друга страна, неактивните вече връзки не се премахват веднага от базите данни на операторите. В този смисъл проникването на мобилната свързаност достига и лесно преминава границата от 100% – факт, който наблюдаваме в редица държави към момента, вкл. и в България.

Наред с това обаче, в някои развиващи се региони все още се наблюдава ползването на една връзка от цяло семейство или дори от цяло село.

В края на 2011 г. общият брой мобилни връзки достигна близо 6 милиарда, като се очаква за срок от пет години да достигне 9 милиарда. От тях, според прогнозите, над 3 милиарда ще бъдат връзки, функциониращи през смартфони. Свързаността машина-към-машина (M2M) също ще има значителен дял от тези връзки.

Броят на мобилните широколентови връзки също ще нараства с бързи темпове. Към момента те са близо 1 милиард, като се очаква до 2017 г. да достигнат 5 млрд.

Основни тенденции на пазара за мобилни услуги

• Проникването на мобилни услуги в световен мащаб достигна 87% през първото тримесечие на 2012 г., а мобилните връзки достигат 6,2 милиарда. Броят на абонатите обаче е около 4,2 милиарда, като сериозен брой от тях разполагат с няколко връзки.

• Ръстът при мобилните връзки е около 12% на годишна база.

• Мобилните широколентови връзки реализират ръст от близо 60% на годишна база и към момента достигат 1,1 милиарда.

• Продължава процесът на сериозно навлизане на употребата на смартфони във всички региони. Близо 35-40% от всички мобилни телефони, продадени през първото тримесечие на 2012 г., са били смартфони. За сравнение, процентът продадени смартфони през 2011 г. е само 30.

• Около 75% от HSPA мрежите в света са обновени и достигат скорости от 7,2 Mbps и нагоре, като 40% от тях имат ъпгрейд, позволяващ достигането на скорост от 21 Mbps. Около 15% от HSPA мрежите достигат скорост от 42 Mbps.

Развитието на мобилните мрежи също ще продължава с бързи темпове. В следващите пет години GSM/EDGE мрежите ще продължават да доминират като брой връзки, въпреки сериозното навлизане на HSPA технологиите.

Основната причина за това е, че потребителите на много от развиващите се пазари все още се ориентират към бюджетни телефони и употреба на вече съществуващи и утвърдени видове свързаност. Към момента този тип мрежи покриват 85% от световното население. Въпреки това, бързото преминаване към по-напреднали технологии в развитите страни ще доведе до отстъпването на GSM/EDGE свързаността след 2012 г.

Към края на 2011 г. WCDMA/HSPA мрежите са осигурявали покритие на едва 45% от населението в световен мащаб, а към момента това покритие вече достига 50%. Според прогнозите на Ericsson, към 2017 г. 85% от световното население ще имат достъп до интернет през WCDMA/HSPA мрежа.

LTE също се внедрява с бързи темпове във всички региони и към момента технологията се ползва от близо милиард потребители.

Коментари по темата: „4G ще покрие половината свят след пет години”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Всичко върви много бавно след 5 години няма вече да е актуална технологията G4. Колкото и шокиращо да звучи за някои хора, е факт че днешните технологии са измислени от преди 20-30 години.

Коментар