Samsung с нов главен изпълнителен директор

О Хюн Куон е новият главен изпълнителен директор на Samsung Electronics, досегашен ръководител на подразделението за електронни компоненти. Куон заменя на поста Джи Сунг Чои и ще запази поста си на заместник председател на борда на директорите, съобщи корейският гигант.


О Хюн Куон зае най-отговорния пост в Samsung Electronics
 

Чои остава в компанията като член на борда на директорите и ръководител на отдела за разработка на корпоративни стратегии в Samsung Group, която наброява над 60 бизнес организации.

В последните 6 месеца О Хюн Куон оглавяваше две подразделения на Samsung – за производство на полупроводници и течнокристални дисплеи.

Според Уолт Стрийт Джърнъл, промените в ръководството на компанията са продиктувани от критики на партньори, че Samsung пренебрегва правилата на честната конкуренция на пазара за електронни компоненти. В частност, Samsung давала важна информация на други свои подразделения, които пускат готова продукция.

Samsung е най-големият производител на флаш памети в света и втори по големина доставчик на полупроводници след Intel. В началото на тази година Samsung стана най-големият производител на телефони и смартфони, а освен това е номер едно и при телевизорите.

Приходите на Samsung за миналата година възлизат на $147 млрд., или със 7% повече спрямо 2010 г., а печалбата е около $12 млрд., но бележи спад спрямо предходната година.

Коментар