Ултрабуците и таблетите започват да се сливат

Новото поколение таблети, ноутбуци и ултрабуци ще се различават все по-малко помежду си, показва развитието на пазара. Възможностите за включване на клавиатура към сензорния екран и удобната работа с този тандем размиват границите между различните типове мобилни компютри.

Хибридните компютри със сензорен екран и отделна клавиатура ще наситят пазара след излизане по-късно тази година на операционната система Windows 8, която ще стимулира използването на сензорни технологии с “плочковия” си интерфейс Metro.

Множество хибриди вече бяха показани тази седмица на изложението Computex 2012 в тайванската столица Тайпе.

Един от прототипите, представен от AMD, се базира на процесор Trinity A6 и работи под управление на операционна система Windows 8. Устройството има 11,6-инчов екран с резолюция 1366х768 пиксела и външна клавиатура, която го превръща в ноутбук.

В близко бъдеще границата между ултрабуците и таблетите ще се размие, благодарение на устройства-трансформъри, модели с подвижна клавиатура и др., коментира пред Ройтерс анализаторът Трейси Цай от Gartner.

Според Крис Уолкър, маркетинг мениджър за процесорите на Intel, таблетите и различните техни вариации могат да привлекат потребители не само с  развлекателно съдържание, но и в ролята си на мини компютри с висока производителност.

Появата на хибриди въвлече в спорове анализаторите за това как да се квалифицират тези устройства – като таблети или ноутбуци. Спорът може да бъде решен, ако устройствата се разделят според техните размери. Така например, всички устройства с диагонал 10 инча и по-малък могат да се квалифицират като таблети, докато 11-инчовите и тези с по-голям екран – като ултрабуци, предлага анализаторът Лиу Рики от KGI Securities.

Intel, от своя страна, иска ултрабуците и лаптопите-трансформъри да се наричат просто ноутбуци, докато производителите на компютри предпочитат да поставят хибридните устройства в категорията на таблетите.

Коментар