Създадоха нов тип гъвкав цветен дисплей

Fuji Xerox създаде нов тип гъвкав цветен дисплей, който се отличава с по-голям контраст и по-наситени цветове на изображението. Компанията представи прототип на своя продукт по време на изложението SID 2012.

Новият електрофоретичен дисплей не използва филтри при показване на цветовете, което позволява да бъдат повишени контрастът и наситеността, съобщи японската агенция Nikkei.

Преди две години бе представен цветният гъвкав дисплей E Ink Triton, който използва монохромен електрофоретичен дисплей и цветни филтри. Последните обаче влошават качеството на изображението и по-конкретно – намаляват яркостта и наситеността на цветовете.

Ето защо проектантите на Fuji Xerox избират друг път за създаване на е-книгата. Новият дисплей използва подвижни частици с основните цветове, разположени между две повърхности заедно с частици в бял цвят. Чрез създаване на електрическо поле в избрана точка, могат да се изведат на повърхността частици с желания цвят.

Възможността за независимо управление на цветовете се реализира за сметка на различните нива на проявяване на ефекта на електрофорезата при цветните частици. Така например, частиците с бял цвят не реагират на електрическо поле. Ако бъдат „потопени” частиците от всички основни цветове, то точката ще изглежда бяла.

Прототипът на Fuji Xerox има екран с диагонал 5 инча и резолюция 600×800 пиксела, което съответства на типографска резолюция 200 пиксела на инч. В него се използват частици в два основни цвята. Екранът има коефициент на отразяване 30% и контраст 10:1. Управляващата матрица е формирана от тънкослойни транзистори от аморфен силиций.

Същевременно, Fuji Xerox разработва екран с три основни цвята, което позволява показване на пълноцветни изображения. Вече са създадени частици с основните цветове и отделни пиксели на тяхна основа, които по своя цветови обхват превъзхождат цветния хартиен печат.

Коментар