Kinect открива изгубени вещи

Технологията за жестово взаимодействие с компютъра Kinect намира все по-разнообразни приложения извън света на игрите. Най-новата разработка е дело на учени от университета Вирджиния и позволява на хората да намират изгубени в домовете си предмети – например ключа за колата или дистанционното за телевизора.

Наречена Kinsight, технологията използва сензори, които проследяват местоположението на вещите, респ. преместването им от стая в стая. Системата анализира формата и размера на предметите, както и начина, по който човек взаимодейства с тях и къде ги оставя, съобщи newscientist.com.

Kinsight разчита на собствена база данни, за да разпознава типа на предметите. Ако в дома се появи нов обект, системата автоматично го фиксира и вкарва в базата данни.

Една от най-интересните възможности на технология е нейната способност да различи два еднакви предмета, поставени заедно. При преместване на единия от тях, системата ще знае местата и на двата.

Kinsight открива с лекота предмети с размерите на човешки юмрук и може да указва местоположението им с точност до 13 см, твърдят учените. В момента екипът работи по приложение за смартфони, което ще улесни ползването на технологията.

Коментари по темата: „Kinect открива изгубени вещи”

добавете коментар...

  1. User

    "сензори, които проследяват местоположението на вещите, респ. преместването им от стая в стая" – да разбирам че цялата ви къща ще е със сензори за да работи системата ефективно – направо може да се каже че хакерите ще си намерят ново занимание – ще станат и воайори

Коментар