Мини компютърът NUC ще струва $400

Intel обяви цената на своя мини компютър от следващо поколение, наречен NUC (Next Unit of Computing). Моделът се очаква на пазара през третото тримесечие на цена около 400 долара, а не за 100, каквито информации се появиха по-рано.

NUC беше представен през април с идеята да се ползва в киоски и други подобни информационни устройства. Intel се похвали, че търсенето е превишило очакванията и реши да предложи NUC и като самостоятелно устройство, съобщи TechReport.

Досега за конкурент на NUC се считаше британската разработка Raspberry Pi, но според Intel двата продукта имат различни възможности и приложения.

Първата версия на NUC ще се доставя с процесори Core i3 с архитектура Sandy Bridge и консумация до 17 вата. Мини компютърът ще предложи 4 GB оперативна памет, SSD 40 GB,  портове USB 2.0 и HDMI и безжични модули Wi-Fi и Bluetooth. На дънната платка са предвидени слотове SO-DIMM и Mini PCI-E.

По-късно, към края на годината ще излезе втора версия на NUC с процесори i5 и i7 и портове USB 3.0 и Thunderbolt. Очаква се бъдещите модели да бъдат оборудвани с Core процесори от трето поколение (Ivy Bridge), а също така Intel да предложи и бюджетни модели със Celeron.

Коментар