Новият MackBook Pro – тънък като Air

Както се очакваше, Apple представи в Сан Франциско нови модели MackBook Pro. Най-съществените подобрения са по-тънкият дизайн и Retina дисплеят.

Новият MacBook Pro стъпва на процесор Intel Core от трето поколение (Ivy Bridge) и предоставя интерфейс USB 3.0. Моделът, определен от Apple като „следващо поколение”, идва с 15,4-инчов екран и дебелина само 0,71 инча, почти колкото ултратънкия MacBook Air (0,65 инча).

В допълнение, новият лаптоп е най-лекият MacBook Pro модел на Apple с тегло от само 2 кг. Дългоочакваната новост – Retina дисплеят осигурява 2800×1800 пиксела, което превръща MacBook Pro в лаптопа с най-голяма резолюция на пазара в момента.

Освен нов дизайн MacBook Pro има и по-мощен хардуер. Базовият модел с цена от $2,199 използва 2,3GHz четириядрен процесор Intel i7, графична карта Nvidia 1GB с Kepler-базирано GeForce GT 650M GPU, оперативна памет 8GM и SSD диск с капацитет 256GB.

Apple се е отказала окончателно от твърдия диск за сметка на SSD с обем до 768GB. Налични са и двата бързи интерфейса за свързване на периферни устройства – USB 3.0 и интелският Thunderbolt.

Apple обяви, че си партнира със софтуерни разработчици като Adobe и Blizzard за оползотворяване на предимствата на повишената резолюция на Retina дисплея. На представянето в Москон Център в Сан Франциско компанията показа Adobe Photoshop и Diablo III на новия екран с висока резолюция.

Коментар